Co k čemu?

7. března 2017 v 16:39
Asi před osmi lety se mě maminka zeptala, co vařila maminka drahého při nějaké slavnostní příležitosti.
Nic divného, snad všechny ženské se ptají, co kdo vaří, protože kapka inspirace se vždycky hodí...
Já trošku užasle zmínila hovězí polévku s játrovými knedlíčky a nudličkami...
Užaslě proto, že to jsem z domova neznala.
Moje maminka vždycky zastávala názor, že buď je polévka knedlíčková, nebo nudlová.
Po čase jsem žasla znovu, protože moje maminka mi tuhle "míchanou" začala vařit taky, při každé návštěvě.
Ach jo, nám je fuk, co je v polévce, můžou být třeba noky, ne?

Moje maminka má pocit, že chutě se nemají míchat.

Takže když jsem prožila chuťový orgasmus při konzumaci dortu od babičky mého bývalého manžela, bylo to částečně způsobené i tím, že jsem nikdy předtím neochutnala dort s máslovým krémem a marmeládou.
Ale jakou marmeládou...
Domácí malinovou...

Protože dort je buď máslový a nebo ovocný, ne?

Už šestnáct let mažu pod krém marmošku.
Jo, uznávám, že s jahodovou to není ono, zvlášť, když ho ještě potahuju nějakou sladkou hmotou.
Ale taková rybízová, trošku pikantní...
A nebo dokonce rybízová s jostou...
Mňam...
No jo, té malinové od babičky se to nevyrovná...

A pod kakaový krém strkám banány.
Tam mi přijde rybíz trošku mimo.

Včera jsem pekla koláč.
Těsto jako na dvojctihodné koláčky (vida, tady maminka chuťě míchá, tvaroh a jahodovka) a pomazat tvarohem, na něj meruňky a trošku drobenky (měla jsem jí dát víc, ale byla jsem líná, tak jsem jen vytáhla zbytek z mrazáku).
Takový koláč dříve pekl (pékával?) táta, v práci pro kolegy.
Tvaroh a meruňky, to přeci patří k sobě, ne?


Maminka tohle nikdy nepekla.
Buď tvaroh, nebo meruňky.

Na podzim mi drahý donesl švestky.
A tak jsem si pod ně uvařila makovou náplň.
Mák a švestky, něco neskutečně dobrého, co taky teprve poznávám, něco, co z dětství neznám.

Jednohubky s česnekovou pomazánkou a kouskem mandarinky, s kuličkou hroznového vína, s kousíčkem ananasu, s půlkou vlašského ořechu...

A tak zkoumám.
Převaluji na jazyku, co k čemu, co s čím, jak to chutná, jak to ladí, jak se to vzájemně doplňuje nebo zvýrazňuje...
Jablka, skořice, ořechy...
Jablka a karamel...
Rajče a majonéza. A v kombinaci se suchým salámem... Mňam...

A tak si mlsáme.
A vítáme každý kousek inspirace, každý tip, každý osvědčený recept...

Co k čemu?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. března 2017 v 18:09 | Reagovat

No vidíš, tak to máš do smrti aspoň co ochutnávat. ;-) :-)

2 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 7. března 2017 v 19:09 | Reagovat

[1]: A vlastně i očuchávat :-) Mátu s citrónem, vanilku s pomerančem... :-)

3 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. března 2017 v 19:12 | Reagovat

[2]: No, určitě je to lepší, než ředidlo. ;-) :-D

4 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 7. března 2017 v 19:56 | Reagovat

[3]: Někteří jedinci by zase ředidlo nevyměnili ani za nic. A aby si to hezky užili, nasadí si na palice igelitové pytlíky :-D  :D

5 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. března 2017 v 19:58 | Reagovat

[4]: Já myslela hadr? :-D

6 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 7. března 2017 v 20:01 | Reagovat

Baru, mám takovou známou, která se podivovala hovězí polévce s játrovými knedlíčky a nudlemi. Ona to ovšem dokáže podat způsobem, že jsme snad nějaký čuňata, protože polévka je buď a nebo :-D  :D Kombinací chutí je nepřeberně a občas mě také něco překvapí. Třeba uzené maso s marmeládou, což zkoušet nebudu, ale když to někomu chutná, tak proč ne :-D  :D  :-D

7 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 7. března 2017 v 20:02 | Reagovat

[5]: Možná i hadr, já viděla na vlastní oko igelit :-D

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 7. března 2017 v 20:06 | Reagovat

[6]: Doporučuji bramborové rösti s přesnídávkou - už nikdy nebudeš chtít jinak. :-) A zpočátku jsme si říkala, jaký to hnus fialový. :-)

9 Jitka S. Jitka S. | Web | 7. března 2017 v 21:48 | Reagovat

Taky nejsem zastáncem přílišného kombinování chutí. Mám ráda, když je jedna chuť dominantní, pak nějaká doplňující, jen se to trošku doladí kořením a podtrhne jednoduchou přílohou.

Ovoce a tvaroh mi nijak divné nepřipadají i když na koláči jsem to asi ještě neměla :D Ale u nás odjakživa patří ovocné knedlíky ozdobit tvarohem.

Ty jablka v závěru mi připomněly mou oblíbenou kombinaci pod maso: Jablka + cibule v poměru cca 1:1. Po upečení dát maso stranou a tu šťávu rozmixovat na úžasnou omáčku (http://palates.blogspot.cz/2016/01/kralik-s-jablecym-pyre.html)

10 Čerf Čerf | E-mail | Web | 7. března 2017 v 23:33 | Reagovat

Někdy má tohle "snoubení chutí" opravdu překvapivé výsledky.

11 Kitty Kitty | Web | 8. března 2017 v 7:34 | Reagovat

Nemyslím si, že by si to nakonec žaludek nepřebral. Když je to vařeno s láskou, tak sama vidíš, že na jednoduchá jídla babiček a maminek vzpomínáš s láskou ještě teď. A jde ti to k sobě :-)

12 beallara beallara | Web | 8. března 2017 v 8:04 | Reagovat

Baruško,
rajčata s majonézou jsou taková delikátní prasárnička, to je chuť neuvěřitelná, miluju :-P  :-P  :-P
Já bych řekla, že problém je v nás, v českém národu, my se totiž chutí bojíme.
Žila jsem s čechoaustralanem a když začal dochucovat hříbkovou omáčku vínem, nechápala jsem, když dal k masové směsi ostrou brusinkovo- rybízovou marmeládu, ošklíbala jsem se a měla jsem první vylízaný talíř / i mozek :D  :D /
My se totiž chutí bojíme, jsme zaprlí v jednoduchých českých receptech a na puštění fantazie do kuchyně nejsme stavění.
Naštěstí jsme pustili chutě a kombinace do svých mozků ;-)

13 Jenna Jenna | 8. března 2017 v 10:07 | Reagovat

Tak to je článek samé papání až jsem dostala na něco dobrého hlad

14 fidorka fidorka | 8. března 2017 v 10:59 | Reagovat

Ináč u nás doma tiež knedlíčky, alebo nudle :-)
Ale napríklad jednohubky s kúskom syra a bobuľkou hrozna, alebo pizza Hawai s ananásom, mňam :D
No, idem si dačo zobnúť :-P

15 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 8. března 2017 v 12:02 | Reagovat

[6]: Tak zrovna uzený s marmeládou se mi zkoušet nechce :-)
Na druhou stranu... Co je na něm jiného, než na šunce s ananasem, že? :-)

[8]: Když jsem na první pohled četla "roští", přemýšlela jsem, jak tu nať upravuješ :-)
Takže nic, prosím recept :-)

[9]: Dobře, už vím, co bude příští týden k obědu.
O víkendu tady nebude drahý, takže budou děti vědět, že vařím já, tak by to nejedli, ale od drahého snědí všechno.
Takže on míchá, když jdou oni ze školy :-)

[10]: Nejlepší je stejně čerstvý rohlík s vrstvou másla a jahodové marmelády :-)
Ale nerozkrojený, hezky namazat na spodní stranu :-)

[11]: No jéje :-)

[12]: Jo, jednoduché recepty...
Jak jsem tu měla naposled maminku, pekla jsem bábovku.
A maminka pořád jen říkala, že ona to dělá jinak.
Jo, dělá. Tu její taky umím, ale podle receptu.
Ta moje, to je prostě mix.
Tu dám víc vajíček, tu dám olej, tu dám přesnídávku místo mléka... A nebo silnou rozpustnou kávu a trochu smetany :-)
Tuhle jsem takhle patlala bramborové placky.
Nevím, co tam bylo, nevím kolik, ale byly dobré :-)

[13]: To mě nenapadlo, když jsem ho psala :-)
Ale jak ho tak čtu, jo, jdu si pro kus toho koláče :-)

[14]: To u nás taky, i když tady to nevidím jako míchání chutí :-) Jen to vyjde levněji :-)

16 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 8. března 2017 v 15:07 | Reagovat

Zrovna vcera jsem mela rajcatovo majonezovy salat, jeste teda se sunkou a syrem, okurka uz nebyla.
Ale ten kolac s tema merunkama... presne takovej dela i nas tata a ja ho teda nesnasela :D Merunky miluji cerstve, v jine uprave nevyhledavam.
Uz jsi zkousela rajce a rybu? Jestli ne, tak to urcite ani nezkousej! :D

17 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 8. března 2017 v 20:09 | Reagovat

[16]: Já nemám ráda meruňkový kompot, mamka ho dělá strašně sladký :-)
Ale na koláči jsou skvělé :-)

Rajče a rybu?
No, budu Ti věřit :-)

18 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 8. března 2017 v 21:21 | Reagovat

Tak hovězí nebo kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi, to je polévková báseň. Tu mám moc ráda :-)

19 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 8. března 2017 v 22:42 | Reagovat

[18]: To já taky, ale stejně tak mám ráda holou knedlíčkovou i holou nudličkovou :-)

20 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 8. března 2017 v 23:18 | Reagovat

Baru, já tohle míchání chutí také miluji. U nás doma to bylo podobně. "Dělá se to takhle a basta. Žádné pokusy." Tady si to ale užívám.

21 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 9. března 2017 v 0:05 | Reagovat

[20]: No jo, jenže tam u Tebe jsou rajčátka rajčátka a broskve jsou prostě broskve :-) A pomeranče si ani nedokážu představit :-)
Řeknu Ti, tam bych nemíchala :-)

22 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 9. března 2017 v 1:36 | Reagovat

[21]: To asi jo, pomeranč urvanej ze stromu voní intenzivněji. Totéž citrony. Ale míchala bys, jen se neboj :-D.

23 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 9. března 2017 v 13:50 | Reagovat

[22]: Máš pravdu, časem jo :-)
Vzpomněla jsem si na dovolenou v Itálii, já byla sedmnáctileté děvče a maminka mě vyslala s holčinou z práce, osmnáctiletou. Dvě takřka nepolíbený, vržený mezi hejno nadržených Italů, kteří od turistek tak nějak něco očekávali...
A tam jsme právě kupovaly ty nekterinky a míchaly je s jediným, co bylo, rýží a Pikaem :-)
A jo, nakonec to vlastně bylo to nejlepší, co jsem kdy uvařila :-)

24 dáša dáša | Web | 10. března 2017 v 17:02 | Reagovat

Tolik dobrot, už mě začalo kručet v břiše :-P Hovězí polévka jedině s nudlemi a játrovými knedlíčky. Slepičí jen s nudlemi. Samozřejmě v obou musí být zelenina :-) Na kynuté knedlíky s meruňkami dávám osmahnuté nastrouhané ořechy s cukrem a polít máslem. Pak mám ráda s povidli posypané makem s cukrem a máslem :-P  :-P Půjdu teď péct štrůdl s posledních jablek, takové jsi mně udělala chutě :-P  :-)

25 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 10. března 2017 v 17:03 | Reagovat

[24]: Jůůů, ořechy na knedlíky?
tak to musím vyzkoušet :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama