Z lásky

14. února 2017 v 22:54 |  Vyrobeno
Jsem já to ale hospodyňka...
Chudák drahý si musel vařit oběd do práce (no co, to on si je zapomněl objednat..) a já tvořila dáreček.

Každý rok dávám drahému nějakou maličkost a nečekám nic na oplátku.
Nepotřebuji nutně valentýnské dárečky (ale potěší, to zas jo, kecat nebudu), drahý je dáreček sám o sobě, ale protože já jsem flink, prostě musím drahému ukázat, že na něj myslím.
Většinou je to čokoláda, kterou si drahý odloží na jindy a já jí tak po dvou letech z nouze sežeru...

Letos to byla zas čokoláda.
Jenže tak trochu jinak.
Začalo to loupáním mandlí na vlastní marcipán.
Jo, je hrubý a měkoučký, ne moc sladký a fakt chutná mandlemi.
Do marcipánu jsem balila opražené a oloupané lískové oříšky.


Jenže nejdřív jsm musela nalít čokoládu na dno formiček.
A samotná čokoláda mi nějak byla málo, takže na tmavou vrstvu jsem lila ještě světlou vrstvu.
Nugátovou.


Je to jen bílá čokoláda a arašídové máslo. Podle chuti.

Na tyhle dvě vrstvičky jsem pokládala oříšky v marcipánu, zalila troškou "nugátu" a po zatuhnutí dolila zase tmavou čokoládou.
Původně jsem chtěla klasické plněné pralinky, jenže silikonová formička mi sice krásně vymrzla, ale taky se strašně rychle zahřála, takže mi nešla čokoláda správně rozlévat po bocích...

Drahému jsem vyráběla srdíčka, princezničce Kittynky...
A stejně měli oba oboje.

Takhle vypadala drahého krabička.


Takhle nějak vypadá hotová "pralinka".

Asi jsem si to představovala hezčí, ale na první pokus to ujde.
A chuťově jsou taky výborné.
Tři oříškové chutě v čokoládě.

Příště dám místo arašídového másla jen rozemleté arašídy, popřípadě lískové oříšky.
A na čokoládě taky nebudu šetřit...

Teď jsem použila většinou nezpracované vánoční zásoby, jen to arašídové máslo jsem musela dokoupit.

Takže drahý tu bonbošku vlastně nakonec dostal.
Vypadal trošku provinile, protože mi zase nestihl nic pořídit a navíc šel do práce a nechal mě tu dnešní noc samotnou.
Vůbec nevím, proč z toho měl tak provinilý pocit.
Nechal mě tu se svojí pralinkovou krabičkou...
A taky jsem našla jeho loňské a předloňské zásoby čokolád, co dostává od každého a ke všemu...

Krásnou valentýnskou noc, přátelé...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 14. února 2017 v 23:01 | Reagovat

Kde mám šišku! Abych jí po Tobě hodila! Takovou chuť jsi mi udělala - a navečer! To se dělá??? Já vím, chtěla jsem recept. Ale ne, když tu zrovna nic nemám. :-)
Díky, Barunko, ukládám si! :-)

Mimochodem, když jsi mi to psala v mailu, vůbec jsem netušila, jak luxusní věc dokážeš vytvořit!! :-)

2 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. února 2017 v 0:04 | Reagovat

[1]: Za to může Kitty :-) Ta začala s bonboškou :-)

3 Alka Alka | E-mail | 15. února 2017 v 0:36 | Reagovat

Já teda na sladký zrovna nejsem, ale fakt Vaše výroba vypadá nádherně...

4 Kitty Kitty | Web | 15. února 2017 v 8:27 | Reagovat

[2]: Já vám dám Kitty! Kdybys aspoň ukázala, jaké Kittynky jsi udělala pro princezničku! Stejně je krásný, jak myslíš na druhé (a nakonec zůstanou pro tebe)!? Recept na ty tvoje mlsky dám sousedě, ta je určitě někdy udělá a "prodá". Má mlsalů celé mraky :-D

5 Cecílie Cecílie | Web | 15. února 2017 v 9:04 | Reagovat

Krásné, pracné a určitě dobré. Já bych to asi snědla už jako polotovar. Někteří mužský nejsou na sladký, ale mají radost, když ho dostanou a to je důležité. A ještě dotaz: kde se dá koupit arašídové máslo? Dá se z něj udělat i Nutella:)

6 Lucie Česalová Lucie Česalová | E-mail | Web | 15. února 2017 v 13:12 | Reagovat

Krásný, asi se zastavím vyžrat ti zásoby :-D.
Já teď docela  koukám na soutěž Bake Off Italia (koukala jsem, teď běží jen pro juniory), tak jestli se to dostane do cz tv, rozhodně by ses měla přihlásit. Budu ti fandit, slibuju.

7 signoraa signoraa | Web | 15. února 2017 v 15:25 | Reagovat

To je úžasný výtvor. :-D Moc chválím. Marcipán z mandlí jsem také dělávala, ale pak jsem objevila recept na náhražku marcipánu ze sušeného mléka a od té doby jsem klasický marcipán  nedělala. Bylo to pracné, aby byl jemný, mlela jsem to dvakrát na mlýnku na mák.

8 Ježurka Ježurka | Web | 15. února 2017 v 16:29 | Reagovat

Baruško, jsi fakt dobrá, do toho bych se určitě nepustila! :-)

9 Čerf Čerf | E-mail | Web | 15. února 2017 v 17:56 | Reagovat

Skvělý výsledek a navíc ta báječná cesta k němu. To pak musí chutnat! :-)

10 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. února 2017 v 17:58 | Reagovat

[3]: Když jsou pěkný formičky :-)

[4]: Kittynky jsou uprostřed, mezi srdíčky, ale vidět to moc není :-)
A můžeš za to Ty :-) To Ty jsi psala u minulého článku o bonboškách :-)

[5]: Hmmm, poctivě přiznávám, že "nugát" je ze tří bílých čokolád a dvou třetin arašídového kelímku a do formiček se nevešla ani polovička. No a kdo myslíš, že to sežral? :-)
A arašídový máslo jsem koupila v Bille, ale mají ho skoro v každém supermarketu. Jenže blbý kelímek o 350 gramech stojí kolem sedmdesáti korun... Aspoň tady u nás...
A Nutellu z něj vlastně neuděláš, ta je lískooříšková, ale jinak jo, samozřejmě, nějakou tu nugetu, arašídovou pomazánku a kdo ví pod jakým dalším jménem to prodávaj, to jo, to uděláš.
A řeknu Ti, na arašídové já teda těžce ujíždím :-) Stýská se mi po té, co prodávali dřív. Bývala hustá, ne moc sladká a na vršku plaval olej a musel se tam zamíchat :-)

[6]: Kdepak, žádné soutěžení a předvádění :-)

[7]: Ze sušeného mléka dělám taky a pak ještě potahovou hmotu z želatiny :-)
A tenhle fakt jemný nemám, vlastně mám ty mandle jen na jemno nastrouhané. V mlýnku na mák mi to nejde, to jen vylisuju olej a ucpu mlýnek :-)

[8]: Ježurko, ale ono to je vlastně strašně jednoduché :-) Jen rozpustit čokolády a nalít. No a marcipán a oříšek, na tom taky nic není :-)
Mandličky spařit a oloupat, nastrouhat a smíchat s bílkem a troškou moučkového cukru a hotovo :-) Oříšky opražit a ty, které nejdou oloupat, tak prostě sežrat :-)

11 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. února 2017 v 17:59 | Reagovat

[9]: Nejbáječnější byla ta nugátová cesta :-) Jenže teď abych držela dietu, protože na běhání jsem moc líná :-)

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. února 2017 v 19:30 | Reagovat

[10]: To je zvláštní, taky jsem mívala ráda tu starou arašídovou nugetu, bylo to přesně, jak popisuješ. A ještě jsem chytla nějakou šarži z nové výroby před asi 15 lety, kdy se to jednou povedlo, pak už to byl hnus, takže nekupuji.

Bývala dobrá tahle z Lidlu:
http://www.zdravapotravina.cz/pomazanky/peanua-arasidova-pomazanka-lidl-ceska-republika-v-o-s

Teď jsem ji dlouho neměla, ale poslední 2 skleničky taky už nebyly tolik dobrý, jako dřív - právě když je to olejovitější (a měkčí), tak je to dobrý, jinak ne. Je to ještě to nejlepší, co jsem objevila.

13 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. února 2017 v 20:21 | Reagovat

[12]: Jo, ta je dobrá, taková "Symphatica" :-)
Mám tady na stole prázdnou skleničku :-)
Ale taky je dost sladká.
Přemýšlela jsem, že bych to míchala s tím arašídovým máslem a dotáhla blíž k dokonalosti :-)

14 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. února 2017 v 20:23 | Reagovat

[13]: Tak to vyzkoušej - a já se pak v případě úspěchu přidám (promluvil vykuk ve mně ;-)). :-)

15 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. února 2017 v 20:56 | Reagovat

[14]: Jo, ale musím si koupit jiné máslo :-) Mám křupavé, to má kousky arašídů a to se mi tedy rozhodně nelíbí :-)
A vůbec, stejně si jednou udělám svoje, bez palmovýho oleje a podobně.

16 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. února 2017 v 20:57 | Reagovat

[15]: Z arašídů?? To se dá? Tak to pak publikuješ. :-)

17 Baruschka Baruschka | 15. února 2017 v 21:17 | Reagovat

[16]: http://www.muffinarium.cz/arasidove-maslo/
Tak druhý recept, co mi padl do oka.

18 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 15. února 2017 v 21:23 | Reagovat

[17]: Hele, aby se pak z Tebe nestal Muf ze Studia kamarád. :-D

19 beallara beallara | Web | 16. února 2017 v 7:01 | Reagovat

Baru, když vyšlo to téma TT, okamžitě mě napadlo, že to je žaludek.
Všechny orgány jsou důležité, všechny, ale když si člověk příjemně partnera připraví kulinářskou lahůdkou, pak je vše dopředu jasné / tedy pokud nejde makat /.
Sice se říká hladový dělník, dobrý dělník, ale s kručícím žaludkem nic moc.
Je vidět, že máš zkušenost, jak na parnera v dobrém i zlém.
Mockrát děkuji za gratulaci, potěšila mě :-)

20 Kája Kája | E-mail | Web | 16. února 2017 v 7:01 | Reagovat

Hmmmmm náhodou jsou moc hezké, i když na první pokus. ;)

21 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 16. února 2017 v 9:05 | Reagovat

[19]: Vidíš a zrovna žaludek mě nenapadl.

[20]: Díky :-)

22 Iris Iris | E-mail | Web | 16. února 2017 v 14:41 | Reagovat

Šmankote, příště prosím upozornit, že ten kdo ráda sladký, ať článek neotvírá O_O
Jdu si pro čokoládu. :-D

23 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 16. února 2017 v 16:01 | Reagovat

[22]: Ty mi povídej :-)
Já ty Tvoje buchty pekla už dvakrát :-)

24 Nem Nem | 17. února 2017 v 12:13 | Reagovat

Baru, nechápu! Jako vždy! A to jsem právě u mamky která vaří a peče a tohle nechápe taky! Pro mě naprosto nepochopitelná práce, ale naprosto úžasná! Super!

25 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 17. února 2017 v 12:41 | Reagovat

[24]: Co blázníš? Vždyť je to jen nalívání čokolády do formiček :-)

26 Iris Iris | E-mail | Web | 19. února 2017 v 10:20 | Reagovat

[23]: :-D tak to potěšilo, já dělala štrůdl ;-)

27 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 19. února 2017 v 13:46 | Reagovat

[26]: Hmmm, já bych si dala hraběnčin štrůdl :-)
To je to úžasné křehké těsto a jablíčka a pak zase to těsto...
Ani nevím, jestli zrovna tenhle je ten se sněhem pod nastrouhaným těstem a nebo ne. Oba jsou skvělé :-)

28 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 21. února 2017 v 16:26 | Reagovat

Ty jo, to vypadá bezvadně! U tebe taky musí bejt těžký si držet figuru, co :D

[27]: Jó, hraběnčin je se sněhem, my ho milujeme. A zrovna minulý týden jsem pekla :-)

29 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 21. února 2017 v 16:41 | Reagovat

[28]: Ale jo, figuru si držím. Pořád větší a větší :-)
Ale je těžký jí trošku srazit, to jo :-)
Drahý je jak vyžle, ten by potřeboval aspoň deset kilo, stejně tak synek. To jen my holky jsme stavěné k tomu, abychom hřály :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama