Cuketa je blaf...

18. srpna 2016 v 16:21 |  Téma týdne
Kdysi dávno, předávno, donesla maminka domů první cuketu.
Na ten zelený zázrak se přišla podívat celá rodina.
Už ani nevím, odkud ji maminka měla, ale už za dva dny jsem doufala, že je to cuketa poslední.
Byla obrovská.
Díky tomu byla pečená, smažená, v bramborákách a nakonec v perníku. Tedy cuperníku.
Vlastně úplně nakonec byla v bramborovém salátu na Vánoce. Naložená jako okurka. Brrrr...

Nějaký rok potom je maminka začala sama pěstovat.
Cuketa je takový zázrak...
Mezi obrovitým listím nejsou mladé cuketky vidět, takže tyhle přerostlé nestvůry se pak válí po celém baráku.
A pak jsou pečené, smažené...
Lidi, jak mně to nechutnalo...

Ovšem postupem času se i táta naučil hledat ty maličké a já trošku otočila.
Takové cuketové zelí, k tomu kus vepřového a bramborový knedlík...
A nebo cuketový špenát...
A nebo plněné papriky pečené s rajčátky, cibulí a cuketkou...
A nebo cuketová pomazánka na topinky, se spoustou česneku...
A tu já dávám do všeho, třeba do omáčky na špagety.

A cuketová polévka taky není špatná, pokud máte rádi třeba dýňovou.
Koneckonců, už jsem přišla na chuť i tomu cuperníku, pokud se to s cuketkou nepřežene. On je takový vláčnější.

Loni jsem v marmeládovém opojení zneužila i tu cuketu a vyrobila z ní ananasovou marmeládu.
Právě tu, kterou ochotně přidávám do těsta, abych upekla buchtu snů.

Byly doby, kdy jsem skoro nenáviděla prázdniny, protože od půlky července se vařily první cukety a končilo se s podzimem.
Teď se na léto těším zas o něco víc.
O ty cuketky.
Už vím, že jsme to prostě jen neuměli a co si budem povídat, oni i ty chuťový buňky otupují a víc snesou.
A já už vím, že cuketka dokáže navázat snad všechny chutě, které se jí nabídnou.
Proto v pomazánce chutná jemně po česneku a proto v marmeládě napodobí cokoliv, pokud máte správné aroma.

Taky mám v plánu uvařit karamelovou marmeládu.
Jenže letos už většina cuket skončila v leču a podobných směsích a z dýně to nějak není ono.
Mimochodem, dýně jsem si letos přivezla čtyři.
Taky slušný macky :-)
Je to zvláštní, ale synek je celkem uvítal.

Momentálně je ve věku odmítání cuket, zhruba ve stejném věku, jako jsem byla já u první cukety :-)
Pro jistotu nejí nic, o čem si myslí, že by to mohlo kolem cukety třeba jen proběhnout.
Třeba dýňovou polívku.
Nebo kuřecí na pórku.
Prostě je to tam zelený, tak to je nejedlý.
Kdybych po něm chtěla ochutnat tu dýňovou marmeládu, mám taky smůlu.

No co, jednou přijde doba, kdy změní názor.
A do té doby mu budu cuketku podstrkovat úplně nenápadně do špagetové omáčky, do směsi s kuřecím masem, sem tam do nějaké buchty, do omáčky na pizzu a kdybych nebyla úplně líná, tak i do bramborových knedlíků :-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 18. srpna 2016 v 16:38 | Reagovat

Je pravda, že dřív byla cuketa naprosto neznámá zelenina, stejně jako lilek nebo brokolice. Myslím teda v obchodech, na zahrádkách se třeba pěstovala, nevím. Pro mne to byly novinky, ke kterým jsem postupně hledala cestu a našla. Ani manžel se moc necuká a to už je fakt úspěch :D

2 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 16:48 | Reagovat

Tak to já cuketu ne.... moje první zkušenost s cuketou byl někdy před mnoha lety cuketová koláč od tety... fuj. Nebylo to tetou... nedávno jsem ochutnala od někoho jiného... a pořád fuj :D

3 Wendy Wendy | 18. srpna 2016 v 17:01 | Reagovat

Já cuketu nevím..

My to pěstujeme ve velkým. A nevím jestli ji jím,protože

4 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 17:21 | Reagovat

[1]: Ono to tak je se vším novým, člověk tomu musí přijít na chuť :-)

[2]: Kdyby sis jí vařila sama, určitě bys to uvařila tak, aby Ti to chutnalo :-)
Třeba tu marmeládu :-) Protože cuketa jako taková vlastně žádnou výraznou chuť nemá :-)
A mladé syrové cuketky chutnají skoro jako kedlubna :-) Mňam :-)

[3]: Čím to, že mi Tvůj komentář přijde takový nedokončený? :-)

5 Alka-fejetony Alka-fejetony | E-mail | 18. srpna 2016 v 17:28 | Reagovat

Já - když se bezplatně dostanu k cuketě - tak ji používám jako výplň k sem tam něčemu. Podle mne je bez chuti, takže ji lze nacpat kamkoliv, kam je potřeba dodat "hmotu". Příkladně do bramboráku; víc brambor. Nebo do okurkového salátu; víc okurek. Nebo tak; víc tak. ;-)

6 NikyNikyNiky NikyNikyNiky | Web | 18. srpna 2016 v 18:47 | Reagovat

Právě dneska máme k večeři smaženou cuketu a bramborovou kaši. Je to mňamka, stráášně mi chutná, ale abysme jí přidávali do všeho, to fakt ne :D.

7 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 18. srpna 2016 v 19:21 | Reagovat

Skvělý článek! :), mě nejvíce chutná grilovaná cuketa, řekla bych, že je ze vší takto zpracované zeleniny nejlepší. A nebo také cuketový perník, ten je perfektní :).

8 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 19:46 | Reagovat

[5]: Proto já vymyslela tu marmeládu :-)
Snad příští rok, no :-)

[6]: Moje mamka si dělá cuketové chipsy, okoření je podle chuti a je to k televizi strašně dobrý :-)

[7]: Tak to my jí asi neumíme správně ugrilovat :-)

9 Kitty Kitty | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:02 | Reagovat

[5]: Alko, zdravím tě. Ten dovětek "Nebo tak; víc tak. ;-)" mě fakt dostal, chechtám se pod fousy pořád :-D

10 Kitty Kitty | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:07 | Reagovat

Baru, jak píšeš - cuketa není blaf. Pořád mi rostou a vymýšlím, kam s nimi. Sbírám je mlaďučké i s dýňkami a patizony a ještě udělám jednu plátkovanou pikantní mňamku. Potom už mi cukety možná přerostou přes hlavu a budu je taky drobně nenávidět. Ale ona pomůže příroda - už pomalu končí. Jedna rostlina dostane pardon a dochová si "dospělou mandu" na semeno, přijdou mrazíky a je hotovo. Jinak ji dávám do bramboráku a nakládám jí trochu místo okurek. Když nemáme okurky - u nás se jim v poslední době nedaří.
Jsi šikovná, že je dokážeš upotřebit i pro mladýho ;-)  :-D

11 Kitty Kitty | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:08 | Reagovat

[8]: Nebyl by od mamky receptík na ty cuketové chipsy? ;-)

12 Profesor Hagrid Profesor Hagrid | Web | 18. srpna 2016 v 21:10 | Reagovat

Jedna velká cuketa mi právě leží v kuchyni, a nevím co s ní, protože tento měsíc jsem jich už měl dost :-D všichni mi je nosí ze svých zahrad :-(  :D

13 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 21:15 | Reagovat

Já bych si tedy cuketku rozhodně dala. :-) Mňam! :-)

14 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 23:46 | Reagovat

[10]:

[11]: Kitty, myslím, že jen smaží ve spoustě oleje, ale nevím, jestli je koření hned na pánvi a nebo až potom. Neslibuju, ale pokusím se to zjistit :-)

[12]: Proto já vymyslela tu marmeládu :-) Když mi jí nikdo nejí na palačinky, do těsta je opravdu skvělá :-)

[13]: Tak já Ti nějakou zamluvím na příští rok :-)
Letos už fakt smůla, k našim jedem až někdy v září, musíme jim nakoupit...

15 Jenna Jenna | 19. srpna 2016 v 8:31 | Reagovat

Malé cuketky můžu, ale ty velké zrničkove nemusím, u nás se jim moc nedaří, nebo jsem špatný sedlák, tak se jich nepřejime ani moc ne přerostou. Všem hezký den. :-)

16 Alka Alka | E-mail | 19. srpna 2016 v 9:42 | Reagovat

[9]:Jsem ráda, když někomu přivodím úsměv, natož pak chechtot; takže mám radost...

17 Kitty Kitty | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 10:35 | Reagovat

[16]: I teď mi ještě sedí úsměv na líci :-D

18 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 19. srpna 2016 v 11:57 | Reagovat

Patřím do skupiny já cuketu nee. Sním ji,  ale nechutná mi. A není to její úpravou. Jsou prostě jídla, která  ti chutnají a která ne. ;-)

19 Lenka Lenka | Web | 19. srpna 2016 v 12:42 | Reagovat

Dlouho jsem cukíny odmítala...A dnes, nedám na ně dopustit. Dokonce máme cuketovou kuchařku, kde jsou i další recepty např. z patisonu, dýní atd.

20 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 13:58 | Reagovat

[15]: Kdepak špatný sedlák, to je hlínou, jako tady :-) Maminka má hlínu jako peřinku, tam všechno roste samo :-) No, i plevel :-(

[18]: Já čistě cuketu taky nerada, ale když je šikovně zakamuflovaná, tak jo :-)

[19]: Mamka má taky a taky podle ní vaří. Já jsem bezkuchařkový typ :-)

21 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 17:28 | Reagovat

[20]: Bezkuchařkový typ? To je hezký sousloví. :-)

22 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 19:17 | Reagovat

[11]: Milá Kitty, tak jsem to zjistila :-)
Cuketku na tenoučké plátky, do misky hladkou mouku, smíchat s nějakým dobrým kořením, cuketky v tom obalit a smažit na trošce hodně, ale opravdu hodně rozpáleného oleje :-)
Tak mi to před chvilkou mamka nadiktovala.

[21]: Zrovna včera jsem přemýšlela nad kuchařkovým článkem :-) Tak kdo ví, třeba se k tomu dokopu :-)

23 Kitty Kitty | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 19:30 | Reagovat

[22]: Taky jsem bezkuchařkový typ. Spíš se nadchnu receptem na blogu
Jo a za ty chipsy děkuji, někdy udělám, abych věděla ;-)

24 Baruschka Baruschka | 20. srpna 2016 v 12:52 | Reagovat

[23]: Není zač :-)

25 Marie Marie | 20. srpna 2016 v 20:16 | Reagovat

Na blogu Maminčinyrecepty je spoustu receptů z cuket i džem.Kamarádka dělá i nugetu.

26 beallara beallara | Web | 20. srpna 2016 v 20:32 | Reagovat

Tak to já sem chodím pravidelně a až teď jsem zjistila, kdo jsi a kam patříš :D  :D  :D  :D a moc se mi tu líbí, už dlouho...jen jsem trubka bláznivá, nikdy nic nenapsala :D  :D  :D
Já jsem cuketový typ, miluji ji a v rámci dobré kondice vím, že skvěle odvodńuje...jen tedy dávám přednost malým cuketkám, jsou chutnější a šťavnatější :-P

27 Kosma Kosma | Web | 20. srpna 2016 v 21:46 | Reagovat

Já cukety ocaď pocaď! :-) Loni jsem to jedla furt, smažený s jogurtovým dipem, skoro jsme nedělali květák, bo bylo třeba zpracovat cukety, zahušťovala jsem tím i guláš, grilovala, dávala do špízů a dost se mi to přejedlo! Letos velice decentně! :-) Ale ani jsme jich od mámy tolik nedostali - a půlku jsem stejně poslala dál! :-)

28 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 0:27 | Reagovat

[25]: Tak to se podívám :-) Děkuji :-)

[26]: Tak to děkuji za komentář :-)
Odvodňuje?
Asi půjdu kouknout, jestli mi tu nějaká nezbyla :-)

[27]: My jich máme letos taky míň, když je mamka stihla všechny zpracovat :-)

29 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 21. srpna 2016 v 15:34 | Reagovat

Cukety jsou báječné, přebáječné. Blahoslavena buď kuchařka, která je dovede připraviti.

30 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 21. srpna 2016 v 18:13 | Reagovat

[29]: Cukety jsou báječné, pokud se najde kuchařka, která je dovede připraviti :-)

31 Elis Elis | Web | 22. srpna 2016 v 18:46 | Reagovat

Je obdivuhodné kolik receptů je na cuketu, mám ji nejraději syrovou, myslím že tak je i zelenina nejzdravější :-)

32 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 22. srpna 2016 v 20:49 | Reagovat

[31]: Taky mám zeleninu nejraději syrovou, ale když se dobře uvaří... :-)

33 Iris Iris | E-mail | Web | 27. srpna 2016 v 14:13 | Reagovat

V ledničce mám 2 :-D

34 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 27. srpna 2016 v 20:54 | Reagovat

[33]: Já už mám jen půlku. A obávám se, že už jí šetřím příliš dlouho a že z půlky je prd... Raděj se půjdu podívat :-)

35 Iris Iris | E-mail | Web | 28. srpna 2016 v 11:13 | Reagovat

[34]: právě důmám, co z nich vytvořit :-)

36 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 6. září 2016 v 17:03 | Reagovat

To my máme takového giganta cuketu co váží 2,70 kg a je dlouhá skoro půl metru. A zjistila jsem úžasnou věc. Dá se to použít i jako kyj. :-D
Až mě někdo přepadne, ztluču do gigacuketou.

37 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 6. září 2016 v 20:04 | Reagovat

[36]: Tak pozor, tyhle mršky se tříští :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama