Jednu otočku, prosím

14. června 2016 v 14:19
Nelíbí se mi tu.

Tedy, copak o to, já jsem člověk pozitvní a nadšený takřka ze všeho, navíc se do všeho vrhám po hlavě, jen dlouho nevydržím...
Tuhle si princeznička stěžovala, že nechce hrachovou polívku...
No a synek samozřejmě přizvukoval, protože na co polívku, člověk potřebuje maso a ideálně s knedlíkem.
No jo, je ve vývinu, já vím...

Co je princeznička čím dál kulatější, tak mi to vrtá hlavou...
Kde je ta chyba?
U té hrachovky jsem si prozpěvovala, že "hrách a kroupy to je hloupý" a došlo mi, že my jíme luštěniny tak nějak málo.
V téhle písničce se taky zpívá, že "vdolky z bílý mouky jenom jednou za tejden" a tak si říkám, jakej on to byl vlastně skvělej život, že?
Dneska jsem byla děsně potěšená, když jsem se dozvěděla, že kamarádky dcerka dělala závěrečky na kuchařku a vařila šoulet.
Jooo, ještě se jí hrách a kroupy...
A dát si vdolky z bílý mouky jen jednou za tejden, to je teď taky děsně v módě...
Snažím se nacpat tu celozrnnou do všeho.
Ale leze to do peněz. Děsně.
A to se mi nelíbí.
Pokud já vím, tak ta bílá je čištěná, rozhodně si myslím, že její výroba dá víc práce...
Tak proč je ta zdravější, jednodušší, o tolik dražší?

Nikdy jsem se nad jídlem nezamýšlela. Možná jsem se nimrala v talíři, ale pokud to nebyla zrovna koprovka, snědla jsem, co se mi dalo.
Co sama vařím, vařím jen to, na co mám.

Obezita začíná být celosvětovým problémem.
A já vím proč...
Protože každýmu je fuk, kolik je na světě tlustejch lidí, pokud to sype prachy...
Hezky hamty hamty...
Do všeho se nacpou s*ačky, jako palmový olej, dochucovadla, éčka...
A to, co by náhodou mohlo být zdravý, to se prodává za těžký prachy.
Dnešní kultura žene ženský od ploten do fabrik a kanceláří, takže chuděry maminy vítají spousty polotovarů.
Omáčky ve sklenici, omáčky v pytlíku...
Tři rohlíky dítěti k svačině a patnáct deka šunky s třiceti procenty masa...
A oplatku s palmáčem...
Jo a lahev coly.
Vlastně ne, některé maminky jsou uvědomělejší a jejich dítko si dá láhev zeleného čaje.
Málokdo ví, že je v něm cukru skoro jako v cole.

A to jsem se ještě nedostala k ovoci a zelenině...
Tuhle dostala princeznička jablíčko.
Ze Španělska...
A co báječná česká jablíčka?
Ono jídlo z dovozu už pro nás není takový luxus, jako dřív.
Vlastně, my už máme většinu jídla jen z dovozu.
A to naše, kde je?
Kdo nezkrachoval, tak musí vyvážet, protože na našem trhu se kvalitní výrobci neuživí...

Nedávno mi soused dovezl mléko od kravičky... Lidi, to byla lahoda... Až jsem se bála to pít.
Ty krabicáky, co lidi berou po kartónech, to je děsnej hnůj...
Jo, občas si to leju do kafe, abych si ho zchladila. Jinou funkco to asi nemá.
A prý si mám u másla kontrolovat, kolik je v něm vody...
A vlastně i jestli v něm nejsou přidané rostlinné tuky...
Původně jsem nechápala postavy u knížek od Němcové nebo Baara, které byly děsně nadšené, když maminka dovolila tu hrudku másla na chleba...
A pak mi dala ségra ochutnat něco, co byla prostě pohádka. Máslo. Ručně tlučené...
To se nedá srovnat...

Ach jo, prostě kvantita vítězí nad kvalitou na celý čáře.
A co je horší, nejen u výrobců, ale i u nás, spotřebitelů...
Koupím princezničce celozrnnou housku a velkým dětem normální rohlíky, protože mám čtyři za cenu jedné housky...
A kartón krabicovýho mlíka, protože na to jakože čerstvý prostě nemám...
Naštěstí má mamka zahradu a moje děti už vědí, jak má chutnat rajče, jahoda, jak cibule štípe do očí a jakou chuť má český česnek...

Jen bych docela ráda, kdyby některý z mých dětí bylo ochotný ochutnat chleba se sádlem. Hezky osolený. A možná s česnekem, nebo cibulkou.
A šoulet.
A kroupovou polívku...

Chtěla bych vrátit dobu, kdy se v květnu na trhu prodávaly první kedlubny a ředkvičky a začátkem června první květáček a možná i hrášky.
Chtěla bych vrátit dobu, kdy se jahody ještě trhaly na českých keříčkách a nedovážely z teplých krajin ještě dřív, než přiletí vlaštovky.
Chtěla bych si zas koupit pytlík třešní za desetikačku a ne za stopade...
A samozřejmě bych chtěla vrátit tu dobu, kdy vdolky z bílý mouky...

Ale co, však víte...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Víla Víla | 14. června 2016 v 14:55 | Reagovat

Jsi mi připomněla, jak strašně miluji tvaroh. S rozinkami, mňamka...
No jenže jsem zjistila, že to nemůžu nikomu říkat, protože pak mají lidi tendence mi třeba koupit tvarohové buchty v pekárně...  A to rozhodně není ono. Ten tvaroh, který já tak miluji je totiž od těch kraviček, na které koukám ze zahrady, a o kterých vím, co přesně žerou, když se pasou...
To samé jahody. Sním ty z obchodu, které jsou dovážené, sním i ty, které někdo natrhá ve velkosběru v ČR, ale stejně si pak nejvíc pochutnám na těch, co nám rostou na zahradě. Možná nejsou tak červené, možná si na nich pochutnává se mnou i nějaký slimák, ale tak sladké jsou jenom ty domácí.

Stejně si myslím, že kdyby ty hnusy v obchodech nikdo nekupoval, tak se to sem přestane dovážet/vyrábět... Jenže dokud si lidé budou kupovat dražší šunku s méně procenty masa a větším podílem solí (protože co je drahé, to musí být kvalitní), tak se nic nezmění...

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2016 v 15:15 | Reagovat

Pamatuju babiččino máslo, kravský i kozí mlíko, tvaroh od krávy z příbuzenstva. Tak jsem bez másla, kupuju drahý kozí výrobky od Dobrovolných. Když to jde. Koupila jsem z nutnosti česnek - z Egypta. A ten náš nějak žloutne, možná už bude a začnu ho používat. Na co vidím, to mě těší.
Dnes přivezla souseda z Kaufu naše jablíčka za 8 káčé a ta jsou. Jenže je není v kvelbech vidět a za takovou cenu. Jsou lahodná - jako med :-)

3 Kira Curatio Kira Curatio | E-mail | Web | 14. června 2016 v 16:09 | Reagovat

Taky mi to přijde hrozné, dnes je zkrátka lidem jedno, co do sebe ostatní cpou, hlavně, že za to jsou peníze, a proto se většina lidí obrátí na ty nezdravé věci, protože na ty megazdravé by prostě neměli. Například v Americe mají zeleninu extrémně drahou, proto se radši jdou najíst do Mekáče..

4 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 14. června 2016 v 18:12 | Reagovat

[1]: Moje řeč, osluníčkovaná jahoda, osluníčkovaný rajče... Co je lepšího? :-)

[2]: Mě mrzí, že nemám jablíčka jak skladovat.
Co jsme nechali u ségry ve sklepě, to nám ukradli. Brambory, jablíčka, cibuli...
Zrovna jablíčka si tady natrhám, ale tak maximálně na měsíc. A do mrazáku do flašky, hezky vydřenou šťávičku :-)

[3]: A pak nemaj bejt lidi tlustý :-)

5 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 14. června 2016 v 18:42 | Reagovat

Chápu, co říkáš. Ovšem nikdy nechápu lidi, kteří vyhazují prachy za cigára a pak se žinýrují koupit si lepší jídlo. Kolik stojí měsíc kouření vím moc dobře od mámy, bývalé kuřačky.
Fakt je, že pokud lidi budou kupovat, nic se nezmění. Kde je poptávka, tam je nabídka, to platí všude.
My jsme se zrovna včera zařekli, že vejce jen od slepiček z volného výběhu, žádný klece. Jsme je koupili, dovezli nám nákup a vajíčka pánovi spadla... naťuklo se jen jedno, ale vrátili nám peníze za celé balení, takže jsme byli za naše rozhodnutí nečekaně odměněni, to je znamení zezhora :D

6 Alka Alka | E-mail | 15. června 2016 v 8:26 | Reagovat

Miluju rajčata, odjakživa. A taky mi chybí ta sezónní, česká ( od června do září 2,50 Kčs za kg). Jo teď je mohu koupit celoročně -čím víc rychlená, tím dražší - ale ta chuť tam prostě není.
P. S. Ke koprovce mám úplně stejný vztah, jako Vy, a to přesto, že moje maminka zpívávala:"Konvalinky dlouho kvetou, ale kopr déle, kdo koprovku nenávidí, ať jde do p.déle..." Ale jíst jsem ji nemusela. ;-)

7 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 12:11 | Reagovat

[5]: Já si občas pochutnám na vajíčkách od našich :-)

[6]: Tak tenhle popěvek mě dostal :-)

8 Terez Terez | Web | 15. června 2016 v 15:19 | Reagovat

pěkný blog :-)

9 klavesnicetuka klavesnicetuka | Web | 15. června 2016 v 21:21 | Reagovat

já si vždycky vzpomenu na to, jak jsme s dědou u velké třešně opékali večer špekáčky a povídali si strašidelné historky o Čachtické paní a on říkal, že ty špekáčky nejsou co bývaly....to bylo před 20lety..

nevím, co by na ty špekáčky říkal dnes:-)

10 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 23:17 | Reagovat

[9]: A na zeleninu a na čokoládu a na máslo...

11 Ježurka Ježurka | Web | 16. června 2016 v 15:03 | Reagovat

No, je opravdu škoda, že naše děti a moje tedy už vnoučata neochutnají to, co jsme jedli my a co bylo opravdu dobré a čerstvé. Na poli jsme si natrhali ze stromu ovoce, zelenina byla taky naše, dokonce i brambory, ty se k těm dnešním (tak pro prasátka) nedají přirovnat ani vzhledem, natož chutí. Ale co naplat, co jsme si vycinkali, to máme. :-(

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. června 2016 v 18:38 | Reagovat

Mluvíš mi z duše. Tady (v Itálii) kde je ovoce i zelenina kam se podíváš, pokud jdeš do velkoprodejny, ušetříš ale nepochutnáš si (většinou). Sklízí se to zelené, jinak by vše pohnilo. Kdo má čas zajde si ráno na trh k malým pěstitelům kde je menší výběr, ale vše levné i zdravé. S masovými výrobky, sýry, mlékem apod. je to o hodně lepší, kontroluje se a jsou přísné normy - ale těm nejlevnějším produktům je lepší se vyhnout. V zásadě platí kupovat od italských firem, ještě lépe od regionálních. Už se tu taky rozmáhají polotovary ale ne jako u nás. Dětičky tloustnou taky proto, že mají o hodně méně pohybu než jsme měli my ;-)  :-)

13 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 16. června 2016 v 23:41 | Reagovat

[11]: O bramborách pro prasátka mi ani nemluv :-)
Těšila jsem se na krásné brambory od maminky a ono nic nebude... To ty prasátka...
Maminka už má sklizeno od divočáků a jsou tak drzí, že se prochází přímo před barákem. Nevadí jim ani prasestop, či co to je, ani pes. A koneckonců, nereagují ani na reflektor, kterým si na ně naši svítí...

[12]: Byla jsem v Itálii jednou a tam jsem poprvé ochutnala čerstvé broskve...
Kupovaly jsme s kamarádkou vždycky až večer, ty pomačkané.
Hmmm, to byla chuť.
Hezky ze stánku z tržiště...
Už nikdy jsem podobnou neochutnala...

14 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 17. června 2016 v 16:58 | Reagovat

Jenže ono je to nezdravé hodně levné a tím pádem dobře prodejné, bohužel...Jenže dokud tyto levné braky budeme kupovat, budou jich plné regály...Naučila jsem se pečivo péct doma, v pekárně. Vyjde levně. Nepeču pořád, chodím na směny, ale jde to. Když byli kluci malí, remcali u zdravého jídla, ale dalo se to vydržet :-D Takže ti přeju hodně pevné nervy.

15 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 17. června 2016 v 17:35 | Reagovat

[14]: Obávám se, že kdybychom z ničeho nic začali kupovat jen to drahé, tak to podraží a to levné půjde s cenou dolů...
Vše pro celosvětovou obezitu!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama