Jahodová sezóna

19. června 2016 v 20:25
Tenhle článek jsem v plánu rozhodně neměla, ale vzhledem k tomu, jak se celé mojí rodině dělají boule za ušima, nemůžu si to nechat pro sebe.
Zrají jahody a tomu já neodolám.
Jestli dobře počítám, letos už jsem koupila patnáct kilo jahod.
Panečku, sama žasnu, jak moc...
A jestli se zadaří, ještě nějaký ten dvoukilový košíček koupím.

A co s tím?

Marmelády.
Já, která jsem na tyhle věci byla vždycky levá, vařím marmelády.
Ono to je totiž až směšně jednoduchý :-)
Jen ovoce a želírovací cukr.

Takže marmelád už mám celkem dost, ale pořád mi to nestačí, dávám jí do dortů, na palačinky, na chleba, na rohlík, do perníku...
Jahodovku prostě můžu...

Hodně jahod padne do dřeně.
Tu u nás milují všichni.
A je taky směšně jednoduchá.
Rozmačkané nebo rozmixované jahody, moučkový cukr (poměrně dost, mělo by to být při ochutnání spíš moc sladké) a do krabiček do mrazáku.

A letos poprvé jsem vařila kynuté jahodové knedlíky.
No, na to, že to byl první pokus, to bylo dobrý :-)
A taky jsem pekla jahodovou bublaninu.

Ale z čeho máme ty boule za ušima?
Z mrožový buchty.
Tedy, ono to jsou snad jahodové řezy, či co, ale pro nás, milovníky klasického nanuka Mrož, to je prostě mrožová buchta.

A není složitá.
Na korpus se natře jahodový krém, celé se to potře kysanou smetanou (a nebo nepotře, já jí teď taky zapomněla koupit) a dá do ledničky :-)

Korpus je dobrý piškotový, do hlubokého plechu, ale já ho neumím.
Já šlehám.
Ušlehám šest až osm bílků, přidám špetičku soli, hrnek cukru, žloutky, pořád šlehám, suroviny postupně přidávám.
A za stálého šlehání na střídačku vsypu asi jeden a půl hrnku polohrubé mouky a přiliju trošku oleje, jen tolik, abych si hustým těstem nezavařila šlehač, prostě to ředím do polotekuté konzistence. No a do posledního zbytku mouky přidám jeden prášek do pečiva.
A ve chvíli, kdy to dám péct, je čas na krém.
Odšťopkované a umyté jahody rozmixuju, potřebuju minimálně třičtvrtě litru rozmixovaných jahod, takže to dělám z kila.
Do litru doleju vodou, přidám dvě lžíce cukru a uvařím z toho pudink. Na ten litr to jsou samozřejmě dva pudinkové prášky.
A když pudink vychladne, utřu kostku másla a zamíchám do něj ten pudink. A možná i trošku osladím moučkovým cukrem, to jak kdy, podle jahod.
A nebo, jako minule, jsem to tuhé studené máslo nacpala do toho vlažného pudinku, počkala, až se rozpustí a pak projela tyčovým mixérem :-)
A tuhle dobrotu mažem na vychladlý korpus.
A navrch tu kysanku, když je.

Mňam :-)

Takže až nebudete vědět, co s jahodama, vzpomeňte si na tenhle článek :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 19. června 2016 v 20:30 | Reagovat

Jé, moje Baru mi dělá chutě :-)

Mrože taky miluju :-) A jahodová marmeláda (kupovaná, dobrá značka) mi mizí nejrychlejc ze všech :-/

2 Jenna Jenna | 19. června 2016 v 21:29 | Reagovat

:-) Taky máme rádi jahody, škoda že už letos končí . my máme rádi jahody s jogurtem a zamrazit. Jako na nanuk bezvadný

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 19. června 2016 v 21:46 | Reagovat

My máme jahůdky plané, jako lesní, kdysi se uchytily před domem a při odvodňování zdí musely pryč. Dostaly místo na bylinkovém záhonku a teď je tam chodíme zobat. Když je jich tak hrnek, upeču táč a včera jsem ho nahoře posypala jahůdkama, přidala čerstvé vypeckované střešně od sousedy a byla snídaně. Ještě tam tři kousky jsou, počítala jsem na snídani, ale asi žádný nezbyde - hospodář zjistil, kam jsem je schovala :-P

4 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 19. června 2016 v 23:52 | Reagovat

[1]: Přijeď si pro domácí :-)

[2]: To mi smrádci nejedí, jejich mínus :-) Já to ráda :-)

[3]: Mamka má stáleplodící, jsou právě asi jako lesní, jen nemají tak úžasnou chuť. Ale i tak jsou úžasné :-)

5 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 20. června 2016 v 0:08 | Reagovat

[4]: Dej bacha, abych tě nevzala za slovo ;-) :D

6 Luca Luca | E-mail | Web | 20. června 2016 v 9:45 | Reagovat

Kouzlus mňamózus.. :-D Slintám si do klávesnice! O víkendu jedeme k skorotchýni, vezmu jí záhonky útokem. A taky angrešt, hrášek a rybíz už se též červená. Miluju tohle plodné období :-) PS: Vážně je to s tou marmeládou tak jednoduché? :-D :-P

7 Neriah Neriah | 20. června 2016 v 10:27 | Reagovat

Miluju jahody. Vždycky se jich můžu užrat, jenže zatímco dřív jsem je milovala smíchané s moučkovým cukrem, dnes si na nich pochutnám nejvíc  na samotných bez ničeho. Loni jich spolubydlící hodně nosila od babičky ze zahrádky a sama byla pryč, takže jsem je mohla všechny sníst, a to jsem měla hody k snídani i k večeři. Recept vypadá moc dobře, ale když mně by bylo tak moc líto tolik jahod rozmixovat! :D Nejspíš zkusím jen nějaký dezert, kde je budu moct nechat maximálně tak pokrájené. Jahodovou marmeládu jinak dělali loni poprvé v životě rodiče a vyšla jim hodně řídká. Což o to, mně to nevadí, já si to dám do bílého jogurtu a jsem spokojená, ale oni nejsou, chtěli si ji mazat na chleba. O to víc jí ale zbyde na mě... :)

8 Iris Iris | E-mail | Web | 20. června 2016 v 10:34 | Reagovat

Já se chystám na jahodový cheesecake :-)

9 Alka-fejetony Alka-fejetony | E-mail | 20. června 2016 v 11:04 | Reagovat

[6]:Je. Taky jsem to letos zkusila - na 750 g jahod 250 želírovacího cukru. Povařit. jinak nic, žádná voda. Mám z toho jednu a půl pixly "moravanky". Teda už ne, papkám, papkám... :-)

10 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 20. června 2016 v 11:37 | Reagovat

[5]: Neboj, skleničku klidně oželím :-)

[6]: Jo, je :-) Já marmelády miluju a jahodovky zvlášť a na Vánoce musím mít rybízovou do lineckých, to je jasné. Spoléhala jsem na maminku, až se naštvala a řekla, ať si je uvařím sama. Měla jsem z toho strach a ejhle, fakt jednoduchost sama. A v jednoduchosti je krása a v téhle i chuť :-)

[7]: Taky jsem říkala, že to je škoda, ale když se mi tu sešlo šest kilo pomačkaných jahod a želírovacího cukru jen na tři kila, řekla jsem, že jdu do toho.
A ona to je skoro dva centimetry vysoká vrstva, na tom korpusu, takže velice výrazná a prostě mňam :-)
A aby byla marmeláda hustší, stačí prý přidat trošičku kyseliny citrónové :-)
Ale to nikomu neříkej, nebo na Tebe příště nezbyde :-)

[8]: Tak receptík, Iris :-) Prooosííím :-)

[9]: Já jsem ukládala letošní, asi 12 skleniček a zjistila jsem, že mám vzadu ve spíži uhamouněnou nejen loňskou s kouskama, ale i předloňskou :-)
A stejně mám málo :-)

11 Alka-fejetony Alka-fejetony | E-mail | 20. června 2016 v 11:54 | Reagovat

Dobrý den, Baru. Předpokládám, že pochopíte, jak následující radu myslím. Jděte, prosím, k doktoru-lékaři a zeptejte se, zda ta Vaše hyperaktivita je ještě v normě. Popište mu svůj běžný týden: tři děti, velmi osobité, nejmenší starosti se slečinkou, která je ovšem v pubertě... Kromě toho navštěvujete rodiče a sestru. Předpokládám, že Váš 100 m2 byt je běžně uklizený; jistěže se staráte o svého muže. K tomu vyvařujete z jahod, a to tak, že kdeco. A ještě stíháte 2 blogy týdně.
Takže se zeptejte, jestli je to ještě hyperaktivita v mezích, anebo už by to chtělo nějaké prášky. ;-)

12 Kosma Kosma | Web | 20. června 2016 v 14:31 | Reagovat

Já si pěstuju jahody svoje, na to, jakou mají mizernou péči se jim celkem vede! :-) Dělám ty dřeně se smetanou, to je luxus, knedlíky zásadně tvarohový, bublaninu (ale byla moc vlká, zbytek zplesnivěl, z třešní je lepší!), zamrazuju i v celku na knedlíky, no a marmošu dělám s Gelfixem, co nejmíň cukru. Akorát su líná to odpěňovat, ale u druhé várky začnu - nevypadá to tak hezky! :-) Mrože miluju jahodovýho s bílou polevou - nejlepší nanuk! :-)

13 zmarsalkova zmarsalkova | E-mail | Web | 20. června 2016 v 14:41 | Reagovat

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁch.... Jahůdky, jahůdečky, jak já je miluji a jak se mi jich nedostává... Když jsem bydlela u našich, kolik já jich sežrala! Měli jsme záhony na chatě i doma... a stejně jsem byla lakomá a chtěla všechny jen pro sebe, až bych praskla :-D No a pak jsem vyletěla a měla jahody jednou za sezónu čerstvé nebo jen z mrazáku, když se mé příjezdy nekryly se sezónou vůbec. Miluji je hlavně jen tak, obyč čerstvé nebo s mlékem a cukrem, když už mi ty obyčejné lezou ušima. Přitom, když jsem byla malá, tak jsem je plivala :D

14 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 20. června 2016 v 20:38 | Reagovat

[11]: Alko klid, v mém bytě je děsný brajgl, k mamince jedu obvykle tak jednou za dva měsíce, s velkým nákupem, jen v létě častěji, ségra bydlí na druhém konci dvorečku a na míchání marmelády zaúkoluju ty pubertální smrádky, za trest, že zlobí :-)
No a hlavně... Nechodím do práce, takže času mám spoustu :-)
Třeba dneska jsem prospala celé odpoledne, protože migréna a bylo to stejně prd platný. Dneska nedělám nic.

[12]: Já se u Mrože nemůžu rozhodnout, jestli bílý a nebo tmavý. Teda, ta čokoláda, nanuk samozřejmě jahodový :-)
Ona ta bílá je sice lepší, ale ta tmavá tak nějak podtrhne tu chuť toho nanuku :-)

[13]: No, mamka jich má málo, tam se nechytám a stejně tam tohle dobou vůbec nejsem, ale já kupuju. Teď chtějí košíčkáři kolem pajdy za kilo, takže to celkem jde :-)

15 Báša Báša | E-mail | 21. června 2016 v 10:41 | Reagovat

Kolik jste říkala, že to nebohý děcko váží? A kolik Vy?

16 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 21. června 2016 v 12:14 | Reagovat

[15]: Myslíte to děcko, co jí jahody jen v původním stavu a jinak ne? :-)
Tak tomu váha pořád různě kolísá. Momentálně to je 44 kg.
A o mojí váze nic nevím, vidím se v zrcadle, tak na váhu nelezu. Máme pěknou, drahou, přece jí nestrhnu, ne?

17 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 22. června 2016 v 1:10 | Reagovat

Já letos udělala jen par porcí mražené dřeně. Tu trochu jsme pojedli s cukrem nebo umixovali s mlékem :-)

18 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 22. června 2016 v 8:34 | Reagovat

[17]: Ale je to mňamka, co?

19 Kája Kája | Web | 29. června 2016 v 7:07 | Reagovat

Já vždycky vím, co s jahodami! Co nejrychleji do žaludku! Stejně tak s malinami, rybízem, třešeněmi, ostružinami a švestkami. Ale to už moc zavání podzimem, na to ještě myslet nebudu... :) :D

20 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 29. června 2016 v 10:58 | Reagovat

[19]: Nééé, švestky ještě nééé :-)

21 radyprosuperholky radyprosuperholky | E-mail | Web | 30. června 2016 v 22:00 | Reagovat

Jahody miluji, jsou vyborne a proste ve vsech receptech

22 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 1. července 2016 v 17:00 | Reagovat

[21]: Jsou skvělé i z hlediska krásy :-) Bělí zuby a jahodová pleťová maska je taky úžasná :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama