Nejoblíbenější recepty

30. března 2016 v 15:24
Martinčina výzva nemůže zůstat bez odezvy, že? :-)
A tak jsem i já vybrala ty recepty, které moje rodina považuje za ty nej :-)

A začala bych polévkou. Tou, co je moje nej, protože je bezkonkurenčně nejjednodušší a vlastně i nejlevnější :-)

Krupicová (vločková) polévka.

Potřebujem jen jednu mrkev, kus másla a dvě lžíce krupice nebo vloček. A vodu, vajíčko a sůl :-)
Nahrubo nastrouhanou mrkev si v hrnci trošku osmahnem na másle. Jak moc? No, podle chuti.
A zároveň si vedle v rendlíčku či pánvičce osmažíme krupici či vločky na dalším kousku másla.
Většinou zalévám mrkvičku v době, kdy ještě míchám krupici (vločky), kterou pak nasypu rovnou do té mrkvové vody.
Osolíme a přimícháme jedno rozkvedlané vejce (já si ho kvedlám v trošce studené vody, aby se mi v polévce nesrazilo vcelku), povaříme, dosolíme a hotovo.

Tak a po polévce to chce ještě něco pořádného do žaludku.
Moje děti preferují "svíčkovou".
Proč je v uvozovkách?
Když já neumím vařit podle receptů a všechno, co vařím, jsou jen variace :-) A tak i naše svíčková.
Ze všech receptů, které jsem kdy slyšela, byl tenhle nejjednodušší :-)

Variace na svíčkovou.

Na svíčkovou potřebujem maso. Leckdo by řekl, že to je základ, no, u nás tedy není.
Svíčková má být z pravé svíčkové, ale vzhledem k tomu, že my vaříme variaci, berem i obyčejné zadní hovězí, což děti nežerou, takže nám stačí kuřecí prsa a nebo kus králíka (to zas nejím já).
A potřebujem aspoň dvě velké cibule a mraženou zeleninu pod svíčkovou. Snad v každém supermarketu jí prodávají. Já mám ovšem balíčky od maminky :-) Kdyby chtěl někdo čerstvou, je to mrkev, petržel (kořenová!) a celer.
A koření a dochucovadla :-)
Tak a tady už začíná přesný recept, jak ho mám napsaný:
Jemně osmahnout cibulku a zeleninu, hodit tam maso, Bobkův list, nový koření a hřebíček a za chvilku začít podlévat. Po troškách. Přidat masox a dusit.
Maso ochutnáváme, dokud není hotové a nebo sežrané, pak ho vyndáme. Zbytek zahustíme hladkou moukou s mlékem, přecedíme a rozmixujeme.
Ochutíme. Můžem přidat lžíci octa, ale ohřátého, ať se to nesrazí.
Nakonec přidáme kousek másla a vznikne výborná svíčková.
Podáváme s knedlíkem.

A po dobrém obědě by to chtělo sladkou tečku, ne?
A když sladkou, tak pořádně. Takže dortíček. Dortík, který se u nás peče ke všem příležitostem.

Mramorový dort.
Základem je pařížská šlehačka. Ta u nás nesmí chybět. Děláme si svojí, takže den předem, aby stihla pořádně vychladnout.
Na pařížskou šlehačku potřebujem půl litru smetany ke šlehání a 200 gramů čokolády na vaření.
Šoupnem to vodní lázně a sem tam zamícháme. Ke konci už míchám víc, přiznávám. Až se čokoláda se šlehačkou krásně spojí, je hotovo. Po vychladnutí to šoupnem do ledničky, připravené na další den.

Na dortový korpus potřebujem:

25 dkg hladké mouky
24 dkg moučkového cukru
4 vejce
1 prdopeč (prášek do pečiva)
1,5 dcl oleje
1 dcl horké vody
špetičku soli
trochu kakaa


Mouku, sůl, prášek a půl cukru smícháme, přidáme všechny žloutky a olej s vodou a umícháme těsto.
Třetí a čtvrtou rukou si ušleháme sníh, do kterého zašleháme zbytek cukru.
Dvě třetiny (přibližně) sněhu dáme do mísy k těstu a opatrně zapracujeme. A zhruba třetinu těsta zase dáme do mísy ke zbytku sněhu, přidáme asi lžíci kakaa a zamícháme.
Do dortové formy dáváme střídavě po lžících. Dvě světlé, jednu tmavou. Všechny do středu, ono se to krásně rozleje.
A pečeme tak, jak jsme zvyklí.
Podrobnosti o pečení nedodám, neboť naše prastará plynová trouba si peče jak chce a taky by vám mnou dodané údaje byly na prd.
Než dort vychladne, ušleháme si tu včerejší šlehačku :-)
Šleháme trpělivě, dokud se nepřestane lesknout. Matná šlehačka = hotová šlehačka.
Dortík dvakrát prokrojíme a promazáváme, nezapomenem si nechat dostatek šlehačky na vrchní pomazání. Zdobíme jen lehce přejetím vidličky.
A musím uznat, že je ještě o něco lepší, pokud je aspoň trošku odleželý.

No a speciálně pro Kitty tady mám jediné kynuté těsto, které zvládnu i já.

Dvojctihodné koláčky.

3 dcl vlažného mléka
6 dkg droždí
1 lžička cukru
Droždí nadrobíme do větší misky, zasypem cukrem a zalijem vlažným mlékem, přikryjem utěrkou a šoupnem do vypnuté, ale vyhřáté mikrovlnky, kde nám vzejde nádherný kvásek. (jako jasně, ta mikrovlnka není povinná, ale v našem studeném bytě to funguje skvěle)

Ve velké míse si smícháme 10 dkg polohrubé mouky, 5 dkg moučkového cukru a rovnou lžičku soli. Přidáme dva žloutky a (tenhle postup jsem nikdy nepochopila, ale striktně ho dodržuju) polovinu vzešlého kvásku a 2 dcl oleje. zamícháme a přidáme zbytek kvásku a dosypeme (od oka) asi půl kila hladké mouky a vytvoříme tuhé těsto.
Já to vařečkou prostě nedávám, takže to trochu smíchám a propracuju rukama. Naštěstí máme dost velkou mísu :-)
Těsto dávám kynout na sluníčko, na topení, popřípadě si předehřeju troubu, vypnu a šoupnu to na otevřená dvířka. Během kynutí to někdy i dvakrát zamíchám.

Z hotového těsta tvoříme koláčky. Dvojctihodné proto, že mají dvojí náplň.
Tvaroh a jahody (jahodovou marmeládu)
Správně se má tvaroh nacpat dovnitř a marmoška navrch, ale s tím se vždycky děsně vztekám, takže já udělám kuličku, do kuličky důlek, prdnu tam trošku tvarohu (umíchaného a ochuceného) a lžičku jahodové marmelády. A drobenku.

A protože jsem lenoch líný, dost často se stane, že půlku těsta rozprostřu na velký plech a navrch dám makovou náplň, tvaroh, povidla, prostě cokoliv, co budou mí smrádci ochotni jíst. A drobenku.
Jo a i buchty jsou skvělé.
A maminčina možnost, kakaový točenec:
Těsto rozválíme na lince, poklademe kousky másla a posypeme vrstvou kakaa s cukrem, zamotáme jako závin a potřem vajíčkem.

A pečem jako obvyklé kynuté.


Ufff, Marti, myslím, že to bohatě stačí, ne? :-)
Tak kdyby se někdo inspiroval, držím palce a přeju dobrou chuť :-)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Fredy Fredy | Web | 30. března 2016 v 15:40 | Reagovat

hmmmm... ten mrkový dort bych si hned dala, mnam.... :-)

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 30. března 2016 v 16:22 | Reagovat

Dvojctihodné bych měla zvládnout i já. Až budu moct jíst. Na apríla mě čeká divné vyšetření snad s dobrým výsledkem. Pak už budu moct jíst a ne tlačit všechno strouhané a bez slupek. Pak budu nadšená a dám se do ctihodnýho. Držte mi palce, ať můžu po 1. dubnu jíst i ty hotový ctihodný mňamky :-)

3 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 30. března 2016 v 16:30 | Reagovat

[1]: Ten mramorový? :-) Tak ten je nej :-)

[2]: Fuj, nesnáším vyšetření.
A taky bych na pár měla jít.
Jo, taky na to jedno, kde se před vyšetřením chlastá dryják a jíst se může jen bezezbytkově...
Ale je to tak blbý vyšetření, že se mi prostě nechce a pořád to odkládá,
Kitty, jasně, že držím palce. Je to jen vyšetření a to zaručeně ukáže, že je vše v pořádku a můžeš baštit cokoliv :-)

4 Báša Báša | E-mail | 30. března 2016 v 19:09 | Reagovat

Takže bílej sex, jo? A že prej jenom chlapi...
Jo, Baru, těžce OT:
Jak jste utrousila poznámku u Kočkomilky. Pamatujete, jak jsem Vám psal, že lidi nejsou to, co se zdají být? No, tak jsem se trefil. Já pod ten článek napsal koment ve smyslu, kdo tak může chtít pro uzavření soukromé záležitost anonymní auditorium, a bylo mi řečeno, že to nemusim číst. Což o to, nemusim. Ale odpověděl jsem, že jsem hledal, jestli se tam náhodou neobjevil zas nějakej pamflet proti chovatelům zvířat, ausgerechnet v okamžiku, kdy si je vláda vyhlídla, neb exotické zvíře je takové, které úředníkovi slibuje největší výnos na pokutě a v nejhorším se dají stíhat majitelé britek, těch je hodně a nejsou nijak organizováni. Znáte to, ždímání řidičů se negativně (pro vládu) projevilo na jejich právním povědomi, u chodců to nějak neklaplo, protože se nesměj hned na přechodu střílet a z důchodkyně 10 litrů pokuty prostě nevyrazíte, a prachy pro uprchlíváky někde vzít musej.
Ta diskuse vzápětí zmizela. Takže madam je nějaká zasr... pardon, pološílená aktivistka píšící na objednávku. Zvířata a pokuty, gender a tolerance, mazání diskusí... Takže bacha na ní.

5 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 30. března 2016 v 20:09 | Reagovat

Dobrý Baruschko, tak teď už jen potřebuju, abys mi to uvařila ;-) :-D Vaření stále není moje silná stránka (a kdo ví, zda někdy bude :D). Ale vločková polévka je pro mě - žádný zakázaný suroviny! :-)

6 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 30. března 2016 v 20:18 | Reagovat

[4]: No, tu svíčkovou milují moji kluci :-) My holky se jen veze :-)
A s Janou já problém nemám :-)

[5]: Klídek, doktorko, myslím, že cokoliv z toho, co jsem napsala, v pohodě zvládneš. Ono na tom prakticky není co zkazit, pokud to tedy zrovna nespálíš :-)
Jo a zítra, pokud mi bude trochu líp, se budu pokoušet o kynuté dvojctihodné z celozrnné mouky... Prostě aspoň trošičku zdravější variantu :-)

7 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 30. března 2016 v 20:19 | Reagovat

[5]: Jo a mimochodem, k minulému počinu, básničce na téma týdne, jsi mě tak trochu postrčila Ty :-)

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 30. března 2016 v 20:44 | Reagovat

[6]: No, to já klidná jsem, protože ze surovin, které jsou pro mě vhodné, se takové věci uvařit moc nedaj... Droždí, vejce, pšeničnou mouku, mléč. výrobky, maso aj. nejím vůbec nebo jen minimálně.

9 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 30. března 2016 v 21:07 | Reagovat

Milá Baruschko,
čekám na tebe u Malkiho - samozřejmě čekám vaše srandičky - a ty nikde... A tak si zatím zpívám "Kde domov můj" - význam pochopíš, až se tam dostavíš ;-)

10 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 30. března 2016 v 21:54 | Reagovat

[8]: Tak ale můžeš vařit třeba někomu jinému :-)

[9]: A význam jsem pochopila okamžitě :-)

11 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 30. března 2016 v 21:56 | Reagovat

[10]: No, vzhledem k tomu, že můj drahý vaří líp než já, je to asi jasný, ne? :-D

12 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 30. března 2016 v 21:58 | Reagovat

[10]: Aby nezpychnul: ono je velice snadný vařit líp než já :-D :-D
Aspoň, že to pečení bez pšeničné mouky celkem ujde :-)

13 Cholerik Cholerik | Web | 30. března 2016 v 23:22 | Reagovat

Hele, tohle unfair:-D Ja varim docela rad a celkem casto, akorat si nejsem jisty, zda by nazvy jako "Mingova Pomsta", "Arabskej beton", nebo "Prométheova játra" byly politicky korektni:-D

14 Cholerik Cholerik | Web | 30. března 2016 v 23:24 | Reagovat

Tak nejak mam dojem, ze by ty recepty nejak nestymovaly uplne k mojemu blogu, ale pokud mate zajem a chtela byste je zverejnit, klidne se o ne podelim.:-)

15 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 31. března 2016 v 11:06 | Reagovat

[13]:

[14]: Však já taky vybírala jen ty, co se nějak jmenují, jinak vařím variace na variace a stejně podle fantazie :-)
Nějak na ty názvy nemám čas, protože by to bylo na každý den něco jiného :-) Ono se mi totiž nepodaří uvařit dvakrát to samé, jen je to většinou dost podobné :-)
A s receptama ven, každá hospodyňka Vám řekne, že potřebuje inspiraci :-)
A i když ty recepty nebudou zapadat úplně do Vašeho blogu, ty názvy určitě jo :-)

16 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 31. března 2016 v 11:07 | Reagovat

[12]: Tak šup s receptem :-) Snažím se princezničce mouku nahrazovat, ale to víš, rozpočet je napjatý a ono to není nejlevnější, ale čas od času...

17 Ježurka Ježurka | Web | 31. března 2016 v 15:23 | Reagovat

Páni, tak recepty a osvědčené na dobré papáníčko? Zatím jsem jen viděla, ale přijdu a prostuduji a opíši. Pak teprve budu referovat, jak to dopadlo. Dobrou chuť všem!

18 Z Marsalkova Z Marsalkova | Web | 31. března 2016 v 16:46 | Reagovat

Baru, to jsou super recepty, presne takhle jsem si to predstavovala! O vikendu asi vozkousim, jak se dvojctihodne kolacky snesou s pulkou hladke a pulkou polohrube mouky a instantnim drozdim. A svickovku dam zase ten pristi, knedlik mam privezeny od mamky v mrazaku ;-D Dekuju Ti!

19 Z marsalkova Z marsalkova | 31. března 2016 v 16:48 | Reagovat

[18]:Kecam, samozrejme myslim pulku hladke a pulku hrube, polohrubku nemam...

20 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 31. března 2016 v 16:49 | Reagovat

[17]: No, Ježurko a klidně se přidej, Marťa bude mít radost, když nás bude víc :-)

[18]: Já myslím, že dvojctihodné se snesou se vším :-) Tedy, pokud jde z instantního ten kvásek :-)

21 signoraa signoraa | Web | 31. března 2016 v 17:41 | Reagovat

Nejlepší jsou vždycky ty recepty, které jsou ověřené.
Svíčkovou dělám také z hovězího zadního nebo loupané plece,  z pravé svíčkové jsem jí snad nedělala nikdy.
Zaujaly mě ty moučníčky, zejména ten mramorový koláč.
S nějakým lepším vařením budu muset ještě nějakou chvíli počkat, až jak dopadne manželovo vyšetření ve špitále.

22 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 31. března 2016 v 19:18 | Reagovat

[21]: Tak to já můžu těm velkým vyvářet pořád, jen ta malá se nesmí tak cpát...

23 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 31. března 2016 v 19:21 | Reagovat

[16]: Milá Baruschko,
jedině to, co mám na blogu (Recepty z žitné a rýžové mouky). Už dlouho jsem žádný recept nepřetvořila k obrazu svému, ale třeba časem něco přibude. Přeji ti moc hezký večer :-)

24 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. března 2016 v 20:23 | Reagovat

Mr. Amorový dortík já rád.

25 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 31. března 2016 v 20:33 | Reagovat

[23]: Taky přeju hezký večer :-)

[24]: Však je taky naprosto dokonale výborný :-)

26 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 31. března 2016 v 21:17 | Reagovat

Vaříš s vtipem a to se mi moc líbí :-)

27 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 31. března 2016 v 21:59 | Reagovat

[26]: Copak s vtipem :-) Pro mojí rodinu je to každodenní komedie :-)

28 Cholerik Cholerik | Web | 31. března 2016 v 22:28 | Reagovat

[15]:
Dobra, mate to mit - na vlastni riziko;-)
O vikendu to zkusim naklepat a poslu Vam to do mailu.

29 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 31. března 2016 v 22:51 | Reagovat

[28]: Taky řešení :-)
Kdykoliv budete mít čas :-)
A děkuji :-)

30 Fredy Kruger Fredy Kruger | 1. dubna 2016 v 1:32 | Reagovat

" Tu... hrnec  jest připraven ... co tam dám ??
N e v ím !... nemám snad  Alzhajmra ?

...kdeť oblíbené  mé recepty ??
Vzpomeň si  pitomá !   neser  ty !!"

řve  na sebe  matka Blazschkowa
... kolem ní  dítka jsou  hladová ...

" Udělám buchty !
... nemám však mouku !

... snad vepřové se zelím ??
napřed se kouknu :
Nemám však  vepřové,  nemám - ni zelí !
... dám každému přes držku,
a po prdeli !"

Starý  Jebb  Blaszek  však protestuje !
" Dítka !  pohleďte !  tu je ... i tu je !
... další tu slepice poletuje
okolo naší chýše !
... vidíte támhle ?  jen tiše !"

Šeptají děti :  " Tam kočka !"

" Zavolej :  ,,či čí,,  a skoč tam !
... Támhle je kohout !  buď rychlý !"

Děti se rozběhly  s pytli !
... Vykřikla matka :  " Tedaa !... no pááni !!"
... krátké pak  škubání, ztahování,
pak vaření, smažení pečení,

- pak o jídlo rvačka  a ječení !

Též tatík  si  jídlem posloužil !
Aniž se o něco zasloužil,
jídla však snědl kopec !
... bídák je  jejich otec !

31 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 1. dubna 2016 v 8:43 | Reagovat

[30]: I ten tatík, to je lump :-)
Když on hubený jak lunt...

32 Iris Iris | E-mail | Web | 1. dubna 2016 v 20:38 | Reagovat

Zkusím ten mramorový :-)

33 Meduňka Meduňka | Web | 1. dubna 2016 v 22:09 | Reagovat

Tak já se tu prosím inspirovala tou svíčkovou. Taky dělám podobné variace na ni, ale hřebíček? Neznám! Tedy neznám ve svíčkové. Takže zkusím.
A jen slintám nad receptem na ty dvojctihodné koláčky. Lákavé! Jenže si asi nerozumím s kvasnicemi, cokoli mým přičiněním kynuté ve výsledku chutná jako... no nechutná prostě :D

34 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 1. dubna 2016 v 22:26 | Reagovat

[32]: Je skvělý, ale je to víc tou šlehačkou, než korpusem :-)

[33]: Já to s kvasnicemi taky neumím, ale tohle zvládám. Sice těsto zpracovávám rukou, ale vypadá to, že mu to je fuk :-)
A hlavně jsou koláčky a nebo třeba velké koláče dobré i druhý a třetí den :-)
Pokud jsou :-)
Dneska jsem pekla, míchaný koláč na velký plech a ještě dva jen malinko menší, jeden s tvarohem a jahodovkou a jeden makový a ejhle, budu ráda, když budeme mít co snídat :-)
Tohle těsto je mastňoučké a strašně dobře se s ním pracuje :-)
Tak dobře, že to zvládám i já :-) A to už je co říct :-)

35 Meduňka Meduňka | Web | 1. dubna 2016 v 22:45 | Reagovat

[34]: Fakt, jo? Že bych zkusila tu plechovou variantu? Takže si s dovolením kopčím recept. A snad mi to pak nebude i jako plech vypadat. Netuším, proč zrovna moje kynuté počiny vždycky na plech ztvrdly :-D
Nebo možná tuším - jak dlouho asi má vzcházet kvásek a kynout těsto? :-D

36 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 1. dubna 2016 v 22:50 | Reagovat

[35]: Hmmmm, tak to je něco, co mi je vlastně stále záhadou :-) Já vyndavám kvásek, když je aspoň dvojnásobný, bez ohledu na čas a těsto při kynutí (pokud nezapomenu a pokud stíhám) třeba třikrát promíchnu, vždycky, když trochu vzejde :-) No a když mi v té míse nadzvedává utěrku, považuju ho za vykynuté :-)
A někdy nenadzvedává :-) Ale já to zas tak moc nehrotím :-)
Zatím se to pokaždé dalo jíst a vždycky s chutí, takže to je asi zázračné těsto :-)

37 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 1. dubna 2016 v 22:51 | Reagovat

[35]: A vzhledem k tomu, že jedno droždí má asi 42 gramů, pokud se nepletu, dělám občas i jen dvoutřetinovou dávku, z jednoho droždí, ale dvou žloutků, stejně jsou ty mrchy malé :-) No a přibližně si k tomu upravím mouku a olej :-)

38 Meduňka Meduňka | Web | 2. dubna 2016 v 9:54 | Reagovat

[36]: Mi to přijde jako úplná alchymie a navíc jsem doteď žila v přesvědčení, že když něco kyne, nesmí se do toho hrabat. No a ty to promícháváš!
Díky za všechny rady a jestli se mi koláč povede, bude to poprve :-D

39 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 2. dubna 2016 v 12:31 | Reagovat

[38]: Já budu rozhodně držet palce :-)

40 Kosma Kosma | Web | 2. dubna 2016 v 21:51 | Reagovat

Potěšilo mě, že jsi svoji svíčkovou nazvala "variace na svíčkovou", protože mě hrozně naštve, když někde píšou "svíčková na smetaně" a donesou ti nějakou flaksu nebo vepřový a omajdu ze škrobu! :-( Já dělám z vepřovýho Hamburskou kýtu, a když už dělám ptáčky z vepřovýho místo hovězího zadního, říkám tomu aspoň vepřové závitky! :-)

41 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 2. dubna 2016 v 22:48 | Reagovat

[40]: No, já tam tu svíčkovou nemám, tak to tak přeci nemůžu nazvat :-)
Dávali kdysi nějaký soutěžní pořad a ptali se lidí, z čeho se dělá svíčková. A věř, že to nikdo (z těch asi dvaceti) nevěděl.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama