Jednoduchý dortík

20. října 2015 v 10:16
Tak měla princeznička narozeniny.
No a protože jsem doma, nepracuji a mám spooouuuustu volného času (ha ha, pravidelně nic nestíhám), můžu si pohrát s dortem.
Naučila jsem se dorty potahované, u těch se nejvíce vyřádím (a hlavně vykřičím pár sprostých slov a sem tam ta potahovací hmota lítá po bytě).
Letos si princeznička vybrala dort s krtečkem.
No, tak krtečka musela dělat slečinka.
Jako umím upéct, umím namazat a potáhnout, ale výtvarný talent má slečinka asi po někom jiném :-)
Dlouho jsem neuměla upéct ten správný korpus a řešila jsem to kupovaným piškotem.
Potom jsem dostala recept a vyzkoušela ho jednou.
Kdepak, už nikdy víc.
Hrubou mouku máme asi moc hrubou, z té už péct nebudu.
A jak strašně sladké to bylo...
Tak jsem si stvořila vlastní recept na korpus :-)

Děsně jednoduchý.

Používám hrnečky, podle velikosti formy :-)
Ušlehám čtyři bílky (s malou špetkou soli), přišlehám čtyři žloutky, hrnek krupicového cukru a pak na střídačku přišlehávám olej, mléko a dva hrnky polohrubé mouky (do trošky mouky na konci přimíchám prášek do pečiva).
Mléko i olej liju od oka, podle toho, jak vrčí ten šlehač :-)
Hrneček má asi dvě deci a když to tak spočítám, mléka a oleje je dohromady asi ten hrnek :-)
Když to chci do pekáče, použiju větší hrnek, ale pořád stejně vajec :-)

Poslední dobou mě to pečení baví :-)
Peču hrnkové buchty a pokaždé stejný základ a jinou variantu :-)
Perníkové koření.
Místo mléka silnou kávu.
Ořechy.
Kakao.
Kokos.
Banán. ( A takový banán, rozmačkaný do těsta, dá buchtě úplně jinou chuť. )
A vůbec, do těsta se dá dát cokoliv.

A když nejsou vajíčka, nevadí, ono bohatě postačí jedno.
To pak smíchám sypké (fakt, to stejný, co do dortu) a pak přidám to tekuté. Jen to není tak nadýchané, no :-)

Tak pokud to někdo vyzkoušíte, držím palce :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alexander1918 Alexander1918 | Web | 20. října 2015 v 17:33 | Reagovat

Já to asi nevyzkouším...
Ale dostal jsem na něco chuť. :-D

2 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 20. října 2015 v 19:38 | Reagovat

Já zase peču už jen z celozrnné a kolikrát už se mi ani hrnek nechce brát a sypu od oka, ale to jen na obyčejnou buchtu :-)Tak dort vyzkoušíme, díky :-)

3 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 20. října 2015 v 21:02 | Reagovat

[1]: Já tady ještě nějaký dort mám :-) Jeden domácí, s marcipánem a pak kupovaný jahodový :-)

[2]: Celozrnné? A liší se to nějak v receptu, nebo jde jen o jinou mouku? :-)
Teda, když peču ty různý buchty, tak mouky kolikrát nakombinuju :-) Aby děti nevěděly :-)

4 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 21. října 2015 v 16:38 | Reagovat

Pečení dortů mě míjí ale buchty také občas peču. Dokonce jsem nedávno na internetu četla recept na dortový korpus úplně bez vajec. Na obrázku byl výsledek hodně lákavý.

5 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 21. října 2015 v 19:47 | Reagovat

[4]: No, já dorty nedělala těm dvěma starším, to až s princezničkou jsem se to naučila a od té doby mám pocit, že to těm starším chybí a snažím se jim to vynahradit :-)

6 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 22. října 2015 v 9:53 | Reagovat

Můj nejosvědčenější korpus je: kolik vajec, tolik lžic cukru, tolik lžic hladké mouky. Žloutky s cukrem vyšlehat do pěny, vmíchat hladkou mouku a nakonec natuho vyšlehané bílky :)

7 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 22. října 2015 v 13:53 | Reagovat

[6]: Bloudičko,  jestli tohle umíš, tak máš můj obdiv :-) Nikdy se mi takhle nepovedl :-) A to se prý takhle dělá i roláda :-)
Ale jo, třeba se jí jednou naučím :-)
A moc doufám, že jsi nečetla můj minulý článek, protože ten rozhodně nebyl určen pro lidičky v očekávání :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama